Fiche de lecture

septembre 16, 2018 Non Par admin

LECTURA- FORMA SPECIFICA A MUNCII INTELECTUALE

MOTTO:
“ Te lasi de carte o saptamana, ea se lasa de tine o luna. Te lasi de carte o luna-doua, ea te lasa pentru un an, te lasi un an-doi, te-ai lasat de ea pentru totdeauna.”
Dimitrie Gusti

Planul lucrarii:

1. Invatarea in concordanta cu cerintele si conditiile vietii
2. Necesitatea invatarii eficiente
3.Modalitati de invatare a citit-scrisului in ciclul primar
4. Lectura – forma specifica a muncii intelectuale

1. Invatarea in concordanta cu cerintele si conditiile vietii sociale

Continuitatea in munca intelectuala as considera-o lege de aur a studiului individual, o munca plina de efort, cu atat mai importanta cu cat noi, oamenii, cautam sa evitam eforturile prea mari.
Pentruformarea unui om care sa se profesionalizeze rapid in anumite directii se impune o noua viziune asupra sarcinilor care revin scolii si implicit dascalilor ei.
In aceasta etapa cresc rolul si importanta invatamantului primar pentru evolutia si devenirea tinerilor.Sunt prioritare obiectivele centrate pe asimilarea instrumentelor de baza, care deschid calea spre dobandirea viitoare avalorilor esentiale ale culturii, pe stilul activitatii intelectuale, pe atitudini si capacitati psihice fundamentale.Nu este suficient ca elevul “sa stie”, ci trebuie abilitat sa faca sa stie, adica “sa stie sa invete”, sa se poata folosi in situatii noi de cunostintele si deprinderile dobandite, sa faca legaturi logice si transferuri. Sporeste, astfel, rolul invatatorului, care trebuie sa declanseze, sadirijeze procesul invatarii,sa creeze situatii noi de invatare, sarcini de lucru atractive, sa selecteze si sa utilizeze deliberat si creator strategiile si mijloacele didactice care sa conduca spre o invatare eficienta.

2. Necesitatea invatarii eficiente

Predarea nu constituie un scop in sine.Vehicularea informatiilor comunicate de invatator, sau descoperite de elev, nu are cafinalitate depozitarea lor in memorie ci modificari de natura formativa ce urmeaza a se produce in personalitatea copiilor, achizitii cognitive, afective, trairi sufletesti si experiente ce pot fi utilizate in urmatoarele etape ale invatarii, in practica sau in viata.De altfel, studiile de specialitate sustin ca elevii au un statut de ascultatori-receptori intr-un procent situat sub 57% iarascultarea insotita de intelegere presupune ca elevii sa se concentreze, sa fie deprinsi sa se detaseze de propriul eu, intrand in rezonanta cu cel care vorbeste.Stim cu totii ca aceste deprinderi se formeaza in timp si nu putem vorbi de finalizarea lor in ciclul primar. Prin urmare, se impune abordarea metodelor activ-participative care dau elevului libertate de exprimare si actiune, il stimuleazasi il incurajeaza sa caute singur cunostintele, sa se implice, sa dovedeasca responsabilitate in argumentarea propriilor afirmatii.

3. Modalitati de invatare eficienta a citit-scrisului in ciclul primar

“Invatarea nu are scopul doar de a ne conduce undeva, ea trebuie sa ne permita sa continuam mai usor in etapa urmatoare.”(J.S. Bruner)
La finalul ciclului primar, eleviitrebuie sa aiba deprinderi de scriere si exprimare, formate si stabilizate, daca tinem cont ca principalul scop al studiului limbii si literaturii romane in scoala generala este acela al formarii obisnuintelor de exprimare corecta, clara, nuantata, atat in scris cat si oral.
Stim ca exprimarea gresita a celui mai valoros bagaj de cunostinte anuleaza orice calitate,ca greselile de ortografiesi pronuntie ingreuneaza intelegerea si munca.
Pentru ca greselile sa fie inlaturate, e necesar sa cunoastem cauzele care le-au generat si sa aplicam apoi acele modalitati de corectare care sa asigure succesul.
Cauzele greselilor pot fi:
– de ordin didactic (exigenta scazuta, corectare superficiala, metode lipsite de eficienta etc. )
– de natura…